Tužna sudbina vinskih podruma u Pomoravlju


Vinski podrumi u Pomoravlju, simboli rodnih vinograda, bogatih berbi i dobrog vina sa početka i polovine 20.veka, dožveli su tužnu sudbinu.

Na putu tranzicije i privatizacije oni su opustošeni i opljačkani.

Projektovali su ih nadahunuti arhitekte, gradili odabrani neimari, pomagali vinogradari, zadrugari, a neki od njih, na primer u Jagodini, pretvoreni su javni toalet, izjavio je danas Tanjugu, bivši upravnik a sada čuvar Podruma "Navipa" u Crkvencu kod Svilajnca Miroljub Spasojević. 

Jagodinski podrumi, u samom administrativnom centru grada, oko 200 metara od zgrade Skupštine grada, Pomoravskog upravnog okruga, Policijske uprave, opljačkan je do golih zidova, a u nekadašnjim pogonima i kancelarijama smeće je do kolena. 

"Jagodinski podrum, u centru grada pronosio ju slavu Svetozareva i Jagodine sa nadaleko čuvenom Jagodinskom ružicom u višemilionskoj tiraži. Danas je opljačkan, a njegova trpezarija je pretvorena u javni toalet", rekao je Spasojević. 

"Jovački podrum" u selu Jovcu kod Chuprije, najstariji u Pomopravlju "čudo arhitekture, dika i ponos vinogradara i vinara" u kome se točilo svetski poznato, i na kraljevskim dvorima služilo "Jovačko crno", sada je oronula ruina, krov propao a nalazi se u centru sela, kaže Spasojević. 

U selu Oreovica u Žabarskom vinogorju, takođe, velelepni podrum, opustošen i opljačkan, odneta je ulazna, teška metalna kapija, a sa punilice za tri hiljade boca, kradljivci aparatima seku deo po deo i odnose. 

Uz to odneti su kablovi iz zidova i metalni krov, dodao je on. 

"Najezda vandala u Srbiji, pustoši sve pred sobom a i sve je prepušteno, posebno ono što je nekada bilo državno i društveno, na milost i nemilost", dodao je Spasojević. 

On je istakao da je još jedino sačuvan Podrum "Navipa", koji je u stečaju, u Crkvencu a bio je jednom na licitaciji i nije prodat. 

Podrum je sagrađen 1929. godine, sagradili su ga ovdašnji vinogradari i zadrugari. 

Iako ne radi, u njemu se okupljaju vinogradari o Svetom Trifunu, u vinskoj sali, čuvaju tradiciju, a 21 godinu traje i likovna kolonija "Crkvenačka paleta" koja okuplja umetnike iz Srbije i inostranstva, zaključio je Spasojević.

Izvor:Tanjug