U Pomoravlju proglašena epidemija gripa


Epidemija gripa proglašena je u šest gradova Pomoravskog okruga, potvrdila je u utorak za agenciju Beta epidemiološkinja Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji Vesna Stefanović.

"Epidemija je proglašena zbog povećanog broja obolelih od oboljenja sličnog gripu koji podrazumeva akutne respiratorne bolesti koje traju sedam dana, sa temperaturom višom od 38 stepeni i sa kašljem", rekla je Vesna Stefanović.

Ona je dodala da je epidemija proglašena jer je povećan broj obolelih u odnosu na prethodnu nedelju i u odnosu na isti period 2014. godine, a u dogovoru sa Institutom za javno zravlje "Batut" u Beogradu.

Virus gripa A1H1 je izolovan u Pomoravlju još krajem januara i početkom februara kod pet osoba, ali je sada povećan broj obolelih od oboljenja sličnih gripu.

"Imamo i teže slučajeve. Imali smo prijavu umrle osobe sa teritorije Paraćina koja je imala grip tipa AH1N1", rekla je Vesna Stefanović.

Zavod za javno zdravlje uputiće zdravstvenim ustanovama na teritoriji Pomoravlja predlog mera, kao što je ograničenje ili zabrana poseta bolnicama, pojačane mere higijene, a stanovništvu preventivne mere - pojačanu ishranu i zabranu okupljanja.

Izvor:Beta