Ukrase prodaju, pa putuju


Vezene košulje, haljine i stolnjaci, razne pletene stvari, upotrebni predmeti od papira i ukrasi izrađeni od tikve samo su deo ponude vrednih ruku članica Udruženja “Resavčanke” iz Resavice kod Despotovca. Udružile su se pre četiri godine, a okupljaju 45 žena od 25 do 65 godina, najviše domaćice i penzionerke, ali i zaposlene žene svih zanimanja.

- Naše žene slikaju, pišu poeziju, bave se muzičkim stvaralaštvom. Koristimo razne tehnike za izradu predmeta od papira i pravimo suvenire, tako da imamo široku paletu proizvoda - kaže predsednica Udruženja “Resavčanke” Slobodanka Šarac.

- Organizujemo predavanja na razne teme i sarađujemo sa svim udruženjima iz okoline, a svoje proizvode plasiramo preko Turističke organizacije.

Ona dodaje da novac od prodaje predmeta ide u budžet Udruženja i da se koristi za ekskurzije i obilaske drugih udruženja, jer im je glavni cilj razmena iskustava.

- Ja oslikavam vrgove, odnosno tikve, i izrađujem od njih različite likove. Prvi put sam napravila baku i deku, koji mogu da budu ukras za one koji proslavljaju srebrnu ili zlatnu svadbu - kaže Olivera Ilić.

Ova kreativna Resavčanka kaže da je sama osmislila da ukrase pravi od vrgova, ali da je kasnije malo istraživala po internetu kako bi svoje ideje pretvorila u zanimljive predmete.

- Mogu slobodno da kažem da su moji ukrasi ekološki, jer ih pravim od prirodnih materijala. Kosu izrađujem od slame, šešire od novina - kaže Olivera Ilić.

KUPCI

- Kupci su oduševljeni ovom tehnikom i mojim radovima, posebno oni koji shvataju da je reč o rukotvorinama koje su u skladu s prirodom - kaže Olivera Ilić.