UNS: Gasi se 11 medija, medju njima i Radio Despotovac


Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je od 73 medija koja su trebalo da budu privatizovana, prodato 35, neprodato je ostalo 15, a da će 23 medija biti privatizovana prenosom kapitala bez naknade na zaposlene ili ugašena.

U saopštenju UNS je naveo da je 31. oktobra zvanično završena privatizacija medija, ali da je sudbina više od polovine medijskih kuća i dalje neizvesna.

Na osnovu istraživanja UNS-a, od 23 medija za koja Agencija za privatizaciju nije raspisala javni poziv za prodaju, 10 će moći da se privatizuje metodom prenosa kapitala bez naknade za zaposlene, dva su promenila svoju delatnost - Radio Ćićevac i Radio Paraćin, dok će 11 biti ugašeno.

Mediji u kojima zaposleni imaju pravo i traže da budu vlasnici su: RTV Vranje, Informativni centar Tutin, RTV opštine Kovačica, Informativno javno preduzeće Preševo, RTV Vrnjačka Banja, Radio Zrenjanin, RTV Bor, Informativni centar Kikinda (Radio Kikinda), Televizija Smederevo i Radio Lazarevac.

Mediji koji koji više neće emitovati program su: RTV Ćuprija, Radio Drina iz Malog Zvornika, RTV Mladenovac, Radio Obrenovac, Informativni centar Kosjerić (Radio Kosjerić), Radio Novi Bečej, JPI Vrbas, Radio Leskovac, Radio Despotovac, Radio Sombor i Pobeda iz Kruševca.

Prema UNS-u, još 15 medija koji nisu prodati imaju mogućnost da budu privatizovani prenosom kapitala bez naknade.

To su: Dnevnik AD Novi Sad, Radio Bujanovac, Radio Sečanj, Radio Subotica, Radio Bačka iz Bača, Radio Požarevac, Radio Pirot, Reč radnika iz Aleksinca, Tanjug, TV Ljig, RTV Mlava iz Petrovac na Mlavi, Naš glas iz Smedereva, Informativni centar Odžaci, Reč naroda Požarevac i RTV Bačka Palanka, naveo je UNS.