Uspešna godina za Termoelektranu “Morava”: Dobit od 420 miliona dinara


Umesto planiranog gubitka od 330 miliona dinara, termoelektrana je pretprošle godine ostvarila dobit od 60 miliona dinara, a prošle od 420 miliona dinara.

Termoelektrana „Morava“ u Svilajncu, koja je 2012. godine imala gubitak od 438 miliona dinara, ne samo da posluje bez gubitaka, već je prošle godine ostvarila dobit od oko 420 miliona dinara. Uspešnu poslovnu godinu obeležila je i proizvodnja gotovo 490.000 megavatčasova električne energije, čime je ispunjen plan proizvodnje. Ovakvo poslovanje ostvareno je izuzetno odgovornim poslovanjem svih zaposlenih na čelu sa Marijom Stevanović, jedinom ženom direktorkom termoelektrane u Srbiji, koja je na čelo ove firme došla 1. marta 2013. godine. Umesto da ovaj važan stub elektroenergetskog sistema u 2013. godini zabeleži minus od 330 miliona dinara, kako je bilo predviđeno planom prethodnog rukovodstva, ostvarena je dobir od 60 miliona dinara.

Direktorka kaže da joj nije bilo lako da potigne ovakve rezultate, posebno što je ova funkcija bila predviđena za jači pol, ali je stručnim, odgovornim i poštenim radom uspela da opravda poverenje koje joj je ukazano imenovanjem na ovu funkciju.

-Poseban izazov bila je prošla godina koja je bila jedna od najtežih za elektroenergetski sistem. Kada su maja prošle godine nezapamćene poplave zahvatile veći deo Srbije, termoelektrana je sve vreme bila na mreži i kao stub elektroenergetskog sistema, uspela da odoli svim problemima u proizvodnji. Pored prevashodne brige o postrojenju, zaposleni su pružili veliku pomoć sugrađanima prilikom evakuacije, zbrinjavanja i podele humanitarne pomoći. Radnici termoelektrane ponovo su učestvovali u humanitarnoj misiji prošle jeseni kada su poplave zahvatile istočnu Srbiju-navodi direktorka Stevanović, diplomirani inženjer tehnologije, doktorant na dva fakulteta, nosilac titule „Žena zmaj“ ispred Udruženja poslovnih žena Srbije i ambasadorka ženskog preduzetništva u okviru programa za konkurentnost i inovacije Evrospke unije.

Ovakvi poslovni rezultati jedan su od razloga zbog kojih je ovu firmu sredinom prošle nedelje posetila delegacija na čelu sa Adele Majre Ruiz Garsije, ambasadorkom Kube u Srbiji, Melba Rosa Garsija Komas, konzulkom ambasade, kao i predstavnici Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kubom i desetak poslanika republičkog parlamenta, koje je predvodio profesor doktor Ljubiša Stojmirović.

-Ovo je moja prva poseta termoelektrani, a želela sam da vidim baš ovu firmu kako bih videla na koji način posluje jedna usešna firma sa ovako dobrim rezultatima. Imamo namere da nastavimo saradnju u oblasti kulture, jer se sve priređuje u Beogradu, a bitno je da se nešto organizuje i van njega-ocenila je ambasadorka Adele Majre Ruiz Garsije i dodala da namerava da poseti i druge opštine.

Ona je još rekla da je gde god da je bila u Srbiji osetila toplu dobrodošlicu srpskog naroda, koji je prijateljski raspoložen prema narodu Kube, sa kojim ima istorijske veze od preko 70 godina.

Marija Stevanović, direktorka Termoelektrane “Morava” rekla je da je njena firma pružila ruku prijateljstva prema narodu Kube, a saradnja je svakako moguća u oblasti obrazovanja, privrede i kulture.

-Parlamentarna grupa prijateljstva sa Kubom postoji već nekoliko godina, a jedan od njenih predsednika bio je i Tomislav Nikolić. Došli smo baš u termoelektranu, jer je to jedna od uspešnijih firmi u Srbiji, pa smo došli da vidimo kako izgleda firma koju vodi jedna uspešna žena-profesor dokktor Ljubiša Stojmirović, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kubom i narodni poslanik.

-Došli smo baš u termoelektranu, jer je to jedna od uspešnijih firmi u Srbiji-ocenio je Stojmirović.

Predstoji kapitalni remont
Sredinom godine termoelektranu očekuje kapitalni remont, odnosno radovi na rekonstrukciji elektrofiltera kako bi se obezbedilo poštovanje evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine. Pored standardnih remontnih aktivnosti, u planu su i poslovi većeg obima, kao što su zamena ložišta kotla membranskim, zamena turbine srednjeg pritiska, srednjeg ležajnog bloka i polazne parne stanice, kao i kapitalni remont generatora sa zamenom zaptivanja vodonika.
Prema rečima direktorke Stevanović, radovi će trajati šest meseci, a biće uloženo preko 20 miliona evra. Radovi u termoelektrani, koja marta obeležava 45 godina neprekidnog rada, produžiće vek rada bloka za najmanje desetak godina, ali i omogućiti njegov siguran i bezbedan rad.

Tekst i foto Z. Gligorijević

Izvor: Novi Put