VETERANI RK JAGODINA NA SVETSKOM KUPU, NAJBOLJI IGRAČ IGOR MATIĆ


U Omišu (Hrvatska) u periodu od 28.04. – 01.05. ekipa veterana RK Jagodina je učestvovala na Svetskom Kupu veterana, jednom od najjačih Turnira tog tipa u svetu.

Na turniru su učestvovale ekipe i u muškoj i ženskoj konkurenciji iz Ukrajine, Poljske, Rusije, Austrije, Mađarske, federacije Bosne i Hercegovine, domaćina Hrvatske i drugih. Jedini predstavnik Srbije na ovom prestižnom Turniru bila je ekipa RK Jagodina u sastavu Igor Matić, Dejan Milenković i Boban Blagojević pojačani sportskim prijateljima iz Negotina, Stevanovićem, Mašićem, Stojanovićem i Balucićem iz Negotina, tako da bi ekipa mogla i da se nazove reprezentacijom Pomoravsko – Timočke Krajine.
Posle utakmica u grupi, RK Jagodina je zauzela 1. mesto sa 5 bodova, igrajući nerešeno sa RK Bosnom iz Sarajeva, i pobedama nad ekipama RK Tornado (Ukrajina) i Old boys iz Mađarske, i na taj način obezbedili plasman u polufinale.
U utakmici polufinala veterani Jagodine su deklasirali sa 10:3 ekipu Viena iz Austrije i na taj način obezbedili srebrnu medalju i ponovni susret sa ekipom Tornada iz Ukrajine, sastavljenu od igrača osvajača olimpijskih i svetskih medalja Gopina i Tjumenceva, kao i više igrača koji su bili do skoro aktivni u najjačim ligama Evrope, Nemačke, Španije, Rusije.
Za razliku od utakmice u grupi ovog puta su Ukrajinci bili bolji i zasluženo slavili. Najbolji strelac i igrač na turniru je iz redova veterana RK Jagodine, Igor Matić.
„Samo učešće na Svetskom Kupu veterana za nas je bila velika čast i ujedno promocija našeg grada i RK Jagodina, koji ima veoma veliku tradiciju i u bivšoj SFRJ. Iskreno nismo očekivali ovako veliki sportski uspeh, obzirom da čak nismo imali ni jednog igrača na klupi za rezerve. Mnogo lepo smo se proveli i stekli nova iskustva, doživeli da pobedimo ekipu iz Ukrajine u grupi, koja na veteranskim turnirima nema poraz 3 godine. Znali smo da će da bude teško u finalu pobediti ih ponovo, ali dali smo sve od sebe, i više od toga- kaže Dejan Milenković, rukometni delegat iz Jagodine.
Svetski Kup veterana je opravdao očekivanja u svakom pogledu, kako organizaciono, tako i u kvalitetu ekipa. Činjenica da su na Turniru učestvovali i veterani osvajači olimpijskih, svetskih, evropskih medalja daje još veću težinu naše osvojene srebrne medalje. Nikša Kaleb, Patrik Čavar, Gopin, Tjumencev i drugi pokazuju kvalitet ekipa na Turniru. Moja titula MVP igrača Turnira je uspeh cele ekipe, koja se lavovski borila na terenu, iako nismo imali nijednu izmenu. Posebno zadovoljstvo i čast mi je bila u trenutku kada mi je pehar za osvojeno 2. mesto uručivao Slavko Goluža , bivši selektor Hrvatske reprezentacije i tom prilikom rekao da se vidi da smo izdanici dobre škole srpskog rukometa. To pokazuje da je RK Jagodina grad sa rukometnom tradicijom. Istakao bih još i prelepu atmosferu i lep prijem domaćina – rekao je Igor Matić, još uvek igrač RK Jagodina i trener Lokomotive iz Lapova.
Na prvom mestu bih istakao da smo se u Omišu kod Splita izuzetno lepo osećali i na terenu i van njega, zahvaljujući organizatoru Turnira Mariu Cakljusicu iz Splita, inače organizatoru najvećeg rukometnog kampa rukometnih golmana u Svetu. Glavni „krivac“, naravno uz nas trojicu , koji smo iskreno želeli da se pojavimo na najjačem Turniru veterana na Svetu je Žika Bogdanović, nosioc 10 – godišnjeg projekta sajt www. balkan-handball.com, a inače sin Zorana Kize Bogdanovića, jednog od najboljih igrača i trenera RK Jagodine svih vremena.
Sve je bilo kao u bajci, od uslova u hali, hotelu, osoblja hotela, preko meštana Omiša, i atmosfere među igračima i igračicama Turnira. Posebno bih istakao veterane RK Bosne, generacija 1972. godište koji su 1posle 25 godina ponovo zajedno bili na rukometnoj sceni, koji su davali poseban ton lepom druženju.
Zahvalio bi se našim sportskim prijateljima iz Negotina, koji su se odazvali pozivu Igora Matica i mene, sa kojima smo svojevremeno igrali u dresu Hajduk Veljka, kao i svim ostalim učesnicima i činiocima Turnira na prelepom druženju i utiscima koje nosimo.
Posebno mi je drago da pored najvećih rezultatskih uspeha u istoriji RK Jagodina, koju nosi „moja“ generacija, isto nastavljamo  i u veteranskoj konkurenciji, a samim tim doprineli i promociji našeg grada, države i rukometnog kluba!
Jedino mi žao što nije bilo malo više veterana iz Jagodine- istakao je Boban Blagojević, elitni nacionalni rukometni sudija iz Jagodine.
Posle ovakvih impresija sigurno je da i u 2018. godini Svetski Kup veterana ima zasigurno na Turniru RK Jagodinu.