Vitezovi opet kraj Manasije


Jubilarni, 25. "Dani srpskog duhovnog preobraženja" počeće 19. avgusta u narodnoj biblioteci "Resavska škola", organizovanjem tribine o dosadašnjim doprinosima i budućnosti ove manifestacije. Iste večeri, tokom svečanog otvaranja, na Trgu despota Stefana Lazarevića će nastupiti hor KUD "Lola" iz Beograda.

Pored dva naučna skupa na temu "Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti", te izložbe slika sa likovne kolonije "Resava 2017" i postavke ikona Momčila Vuksanovića - Mome Brade, predviđeni su i brojni koncerti. Vlatko Stefanovski će nastupiti 20. avgusta, dan kasnije će Despotovčane zabavljati Dejan Petrović i Big bend, za 22. avgust je zakazano veče džeza, a 23. su na programu starogradska i evergrin muzika. Srpsko, rusko i vizantijsko pojanje - 24. avgusta - dočaraće Divna Ljubojević i hor "Melodi".

Treći Međunarodni viteški festival pod nazivom "Džast aut" biće otvoren 25. avgusta kraj manastira Manasija. Posle koncerta Slobodana Trkulje i defilea viteških trupa, najavljen je muzičko-igrački spektakl "Banović Strahinja", u produkciji beogradske ustanove kulture "Vuk". Vikend je rezervisan za druženje sa vitezovima iz 17 zemalja.

LANE je viteški turnir posetilo oko 50.000 ljudi, a sada očekujemo dvostruko više gostiju, pa smo u gradu obezbedili tri lokacije za parkiranje, odakle ćemo zainteresovane besplatno prevoziti do manastira. Inače, čitava ulica koja vodi do ove svetinje biće zatvorena za saobraćaj - kaže prvi čovek lokalne samouprave u Despotovcu Nikola Nikolić.