Vodostaj Morave u porastu, poplavljena polja i kuće kod Aleksinca


Vodostaj Velike Morave i dalje raste i proglašena je redovna odbrana od poplave, u delu toka Ćuprija -Jagodina - Bagrdan, izjavio je jutros Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić.

  "Velika Morava je unutar nasipa, ali je problem što je mnogo stambenih, vikend i privrednih objekata, plastenika sa zasađenim povrćem, obora za stoku, bespravno izgrađeno u prostoru od obale do nasipa i tu može biti ozbiljnih problema i evakuacije stanovništva", rekao je Kušić.

Pripadnici Opštinskih štabova, Civilne zaštite i lokalnih samouprava su na terenu i prate sitauaciju, kao i stručnjaci JP "Srtbijavode", napomenuo je Kušić.

On je podsetio da je, zbog izlivanja Velike Morave juče u jutro u selu Čepure u opštini Paraćin i dalje u prekidu saobraćaj na liniji Paraćin - Raševica.

Vodostaj Velike Morave kod Varvarina je 290 centimetara, kod Ćuprije 362, kod Bagrdana (Jagodina) 497 i kod Ljubičevskog mosta 138 centimetara.

Za dva dana vodostaj Velike Morave kod Varvarina, Ćuprije i Jagodine je porastao gotovo dva metra.

U manjim rekama vodostaj ili opada ili stagnira, napomenuo je Kušić i dodao da "nema ni jednu informaciju sa terena da je neko ugrožen i da mu treba pomoć".

Problem sa bujičnim izlivanjem rečica i potoka juče su imali stanovnici Strižila, Lovaca i Bagrdana na području Jagodine.

Poplavljeno 16 kuća u Vitkovcu i Donjem Ljubešu

Izlivanjem Južne Morave poplavljeno 16 kuća u aleksinačkim selima Vitkovac i Donji Ljubeš, izjavio je danas direktor Vodoprivrednog centra "Morava" Dragoljub Miljojković.

On je precizirao da je od juče nivo vode na toj reci u opadanju.

Južna Morava usporava tok prema ulazu u prirodni tesnac Stalaćke klisure i to je razlog prelivanja u gornjem toku prema aleksinačkom ataru, kazao je Miljojković Tanjugu.

Odbrambeni bedem na levoj obali Južne Morave u aleksinačkom delu nije završen i taj projekat je kandidovan za odobravanje kod Svetske banke za ovu godinu, rekao je on.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković rekao je Tanjugu da je u toj opštini proglašena vanredna situacija i da je uz petnaestak kuća u Vitkovcu i Donjem Ljubešu poplavljen veliki deo poljoprivrednog zemljišta.

Stanje je danas bolje, Južna Morava je u opadanju i u odnosu na jučerašnji nivo od 4,14 metara voda je pala jutros na 3,46 metara kod mosta na Južnoj Moravi kod Aleksinca, kazao je Stanković.

On je napomenuo da se prati sutacija na terenu i da će se u skladu sa vremenskom prognozom preduzimati mere za odbranu ugroženog područja.

Vitkovac i okolina na levoj obali Južne Morave bila je poplavljena i aprila 2010. godine kada je pričinjena znatna materijalna šteta.

Dežurstva u Đunisu, poplavljeno više od 400 hektara zemlje

Zbog izlivanja Južne i Zapadne Morave na području kruševčke opštine poplavljeno je više od 400 hektara poljoprvirednog zemljišta, a i danas je najkritičnije u selu Ðunis gde neprestalno dežuruju nadležne službe.

Nivo Južne Morave, koja je poplavila tridesetak objekata i dovela do prekida saobraćaja u Ðunisu, od jutros opada i manji je za desetak santimetara u odnos na jutros u 04.00 sata kada je iznosio 627 cenitmetara, rečeno je Tanjugu u kruševačkom Gradskom štabu za vanredne situacije.

Predstavnici štaba, Sektora za vanredne situacije, saobraćajne polcije i ekipe lekara dežurali su tokom cele noći, a svi su i sada na terenu, rekao je Tanjugu zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Dušan Todorović.

On je naveo da je jedna osoba iz Ðunisa zbog zdravstvenih problema juče prebačena u Zdravstveni centara, a bilo je još sedam evakuacija, odnosno premeštanja ljudi iz poplavljenih objekata u druge do kojih voda nije stigla.

Todorović je rekao da je u Ðunisu i okolini, zbog izlivanja Južne Morave poplavljeno oko 120 hektara oraničnih površina dok je, zbog izlivanja Zapadne Morave, u drugim krajevima kruševačke opštine pod vodom oko 300 hekatra zemljišta.

Levo i desno od obala Zapadne Morave u naseljenim mestima Bela Voda, Kukljin, Jasika, Gavez, Šanac, Čitluk, Bivolje i Makrešane došlo je do izlivanja i poplavljeno je oko 320 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Zbog izlivanja reke Južne Morave i dalje je na snazi zabrana saobraćaja za sve kategorije vozila kod Ðunisa, saopštio je ranije danas Auto moto savez Srbije (AMSS).

Sa vodom na kolovozu i otežanim saobraćajem treba računati na istom putu koji vodi kroz naseljena mesta Vitkovac, Srezovac i Korman.

autor: IG

izvor: Tanjug