Zatvorenici u Ćupriji testirani na HIV


U okviru Evropske nedelje testiranja na HIV, danas su testirani zatvorenici Kazneno popravnog zavoda (KPZ) u Ćupriji, izjavila je rukovodilac Centra za prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Ćupriji infektolog dr Vesna Stefanović.

Posle testiranja, u KPZ održano je i predavanje o ovoj bolesti.

- Testiranje zatvorenika KPZ, radimo posle svakog tromesčja, imamo izvrsnu saradnju sa rukovodstvom te ustanove, pre svega zamenikom upravnika Vladom Božilovićem - istakla je Stefanović.

Ove godine u Pomoravskom okrugu nije bilo novih slučajeva HIV pozitivnih, bila je jedna sumnja kod jednog zatvorenika koji nije sa područja Pomoravskog okruga, ali su analize pokazale da nije reč o HIV pozitivnoj osobi, dodala je ona.

Prema evidenciji ovog ZZJZ, koji pokriva teritoriju šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, 23 osobe su zaražene virusom AIDS, a novih zaraženih nije bilo ni lane.

Na području Jagodine zaraženo je osam, Paraćina i Ćuprije po pet, Svilajnca i Despotovca po dve i jedna na području Rekovca. Među obolelima najviše je iz grupe heteroseksulaca (nezaštićen seksualni odnos), zatim homoseksualaca, intravenskih korisnika narkotika, hemofiličara... Stručnjaci ZZJZ u okviru Evropske nedelje testiranja na HIV, od 21. do 28. novembra, proveli su niz akcija, po školama, fakultetima Pomoravskog okruga radi otkrivanja ove teške bolesti - napomenula je Stefanović i dodala da će, povodom Svetskog dana borbe protiv SIDE - 1. decembra, toga dana biti održana javna manifestacija na Gradskom trgu u Ćupriji.

- Zainteresovani za testiranje na HIV mogu da dođu kod nas u Savetovalište ZZJZ svakog dana od od 8 do 14 sati, a testiranje je dobrovoljno, anonimno, besplatno, poverljivo, imamo dovoljno testova, a laboratorijski rezultati testiranja dobiju se isti dan ili najdalje naredni - rekla je Stefanović.

Prvo obolenje od AIDS-a na području Pomoravlja, Resave i Levča, registrovano je 1991. godine u opštini Svilajnac gde je zabeležen i prvi smrtni slučaj od ove bolesti, naredne godine u Ćupriji, a 1993. 1994. 1996. 1998. i 1999. nije registrovan ni jedan oboleli u ovom delu Srbije.

- Aktivnosti na prevenciji ove teške bolesti u Pomoravskom okrugu traju maltene celu godinu kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, Okružnom zatvoru u Ćupriji, podelom propagandnog materijala, besplatnim testiranjem građana - izjavio je Tanjugu direktor ZZJZ epidemiolog dr Goran Radovanović.